Întreprinderea 2400

Volumul 1: Misiunea de salvare
Volumul 2: Planeta dragostei

1-2

Jurnalul personal al locotenentului-major Stelian Spătaru, prim inginer de bord

data românească 14 ianuarie 2401

Să-mi fut una, chiar am pornit! Trei săptămâni jumate ne-am învârtit ca proștii în jurul lui Jupiter cât am recondiționat motorul drept, gravitația artificială, generatorul de avarie și am făcut scutul de energie să nu mai pâlpâie. Nu zic că avem o navă proastă. Chiar nu e. Păpușa asta era vârf de linie acum 70 de ani când a fost făcută. Și treabă de Federație, făcută cu cap, nu românească, de-a noastră. Ar merge încă 70 de ani țiplă dacă ar fi întreținută cum trebuie, chit că a avut 50 de ani de misiuni și 20 de ani de adunat praf în hangar.

Dar băi fratelemeu, că au cumpărat-o la SH și au dat de 10 ori cât face – înțeleg. Dar contractul ăla de mentenanță pentru ce morții lui a fost? Ce-au făcut ăia un an de zile cu ea, că în afară de vopseaua aia mișto albastru de Voroneț, n-au făcut nimic!!! N-au atins un fir. Era praful de două degete pe consola de la motor. Au scris „Întreprinderea” la provă. Atât au întreprins într-un an de zile!

Am băgat două săptămâni jumate ture de 14 ore pe zi doar s-o scot funcțională. Rușinea planetei, bă! Râsul curcilor la lansare să ne tracteze altă navă. Mi-au dat ăștia patru băieți subingineri, doi moldoveni și doi olteni. Zi-le lor în morții mă-sii că s-a terminat războiul civil de o sută de ani de aproape încă o sută dacă ai cu cine. Am pus pe picioare un alambic, ca să îi calmez. Avem țuică și la replicatorul de materie dar ne monitorizează ăștia în timpul programului. E aici de calculat mai mult decât la calibrat motorul. Dacă le dau prea puțin de băut, se iau la omor. Dacă le dau prea mult, nu mai știu să țină pistolul de lipit. M-a mâncat în cur să mă fac inginer.

Mă așteptam să vină din contract și cu piese de schimb. Mai făceam o agerime din ele, mai reparam una alta. Măcar teleportor să avem care să nu felieze oameni, zic și eu, nu dau cu parul. Dar nimic. Canci. Bandă izoler și chit frațioare! Cică-s zvonuri pe restul navei că noi ăștia de la motoare suntem alcooliști. Păi dacă ar ști ei cât din navă se ține doar în bandă izoler și chit, ar mai sta treji? N-ar sta că doar nu-s handicapați mintal.

Ne-au schimbat și comandorul în ultimul moment. Cică ăla tânăr n-avea nume destul de românesc pentru asemenea misiune istorică. Și studiase în străinătate când era mic. La Sorbona. Să nu zică dup-aia francezii că e al lor, cum am pățit cu Brâncuși, cică. Ni l-au adus pe unu’ Aristide Bucelan de la fluvială. De la fluvială, băăă! Te doare mintea, ăsta s-a plimbat numai pe Dunăre între Brăila și Tulcea toată viața gospodaru’ și l-au făcut comandor de navă spațială!

Când e ceva oficial mă ia cu „locotenent Spătaru”. Da’ cum am ajuns la Jupiter m-a luat cu „bă Stelică”, de parcă am pescuit scrumbii împreună la Sulina. Dup-aia m-am prins. Așa o arde el când vrea să-l ajut cu vreo golănie. Cică „Bă, Stelică, fă și tu cu motoarele alea ca să fie bine ca să nu fie rău. Decât două motoare care funcționează prost, mai bine unu care funcționează bine, nu? Știu că n-avem voie să circulăm într-un singur motor, dar dacă atât s-a putut? Am înțeles că prindem warp 5 și cu unul singur. Ce ne trebuie mai mult? Lasă că mă ocup eu de aprobat inspecția tehnică stai fără grijă”.

Așa că am demontat de tot motorul stâng și l-am reparat pe ăla drept. Și am stat fără grijă vreo săptămână până mi-am dat seama că de fapt oricum nu era grija mea, era grija lui. Treaba mea e să fie funcțională nava, nu să pornească când vor nuștiuce funcționari de la minister. Aia e treaba lui. M-a făcut fraierul din vorbe.

Acuma na, bine că am pornit. Că la simulări 2/3 nu se făcea conversia de dilitiu bine și emitea fotoni negativi de-ăia blană care teoretizează ăștia că nu faci cancer de la ei, dar face cancer un tu dintr-o realitate alternativă. Când eram mic voiam să mă fac chitarist. E foarte probabil ca într-o realitate alternativă să fiu chitarist. Cu cancer. Nici nu vreau să mă gândesc.

Înainte să-i dau drumul la motor am trecut pe la Macarie și am făcut 12 metanii. Eu care n-am călcat în viața mea într-o biserică. Doamne ajută!