Întreprinderea 2400

Volumul 1: Misiunea de salvare
Volumul 2: Planeta dragostei

1-11

Jurnalul oficial de bord al comandorului Aristide Bucelan, căpitan al navei Întreprinderea

data românească 31 ianuarie 2401

Am ajuns cu întârzieri imposibil de prevenit în sectorul în care epava navei Nisos plutește în derivă. Din fericire tot echipajul, 643 de suflete, a reușit să ajungă la capsulele de salvare. Norocul lor că au un echipaj atât de mic încât să încapă. Într-o situație similară, Întreprinderea ar avea la dispoziție doar 500 de locuri în capsulele de salvare, unde au prioritate personalul birocratic, pentru că așa și-au negociat prin sindicat. Ar mai rămâne sub 100 de locuri pentru ofițeri și bagajele lor esențiale. Dar așa e în spațiu, nu poți să le ai pe toate.

*

Locotenent-Comandorul Manea s-a oferit să conducă efortul de salvare a echipajului navei Nisos, care a eșuat cu capsulele pe partea etern înghețată al celei mai apropiate planete de steaua care ne prezintă probleme. Mă simt mândru când văd asemenea inițiativă din partea unui tânăr atât de promițător. Sunt sigur că sunt un exemplu bun pentru el și mă aștept să îi spună asta și tatălui lui, domnul ministru.

*

Se pare că doar 642 de suflete au folosit capsulele de salvare. Amiralul Clinton a refuzat să-și părăsească nava și se află în continuare pe punte. Încearcă să repare motoarele de impuls, avariate în explozia motoarelor warp și să scoată ce a rămas din Nisos din capcana gravitațională a stelei. Am vorbit cu el și era foarte agitat și incoerent. Repeta obsesiv cuvinte ca „sabotaj” și „imposibilități statistice”. Mi-a ordonat să pornesc unda de tractare și să ajut în scoaterea navei din degradare orbitală. Am încercat să îi explic că forțele gravitaționale deja depășesc puterea undei noastre de tractare și nu are rost să o pornim dar a insistat că dacă nu o pornesc, va considera gestul meu un act de trădare asupra Federației.

*

Am decis să îl consider pe amiralul Clinton a nu fi în deplin control asupra facultăților sale mintale și să trimit un detașament înarmat pe Nisos, să îl înlăture de acolo cu forța. Din nou Locotenent-Comandorul Manea s-a oferit voluntar pentru a îndeplini această misiune. Înțeleleg că amiralul a adunat un orgoliu imens în cei 40 de ani de carieră și că preferă să moară decât să se prezinte în fața Federației fără Nisos, fregata cu care a condus atâtea campanii victorioase și a zdrobit dușmanii Federației. Nimeni nu este imun la presiunile responsabilității de căpitan. Eu, personal, în tinerețe am aruncat un matelot peste bord din cauza unor alge la elice. Nu sunt mândru de asta și l-am recuperat câteva minute mai târziu dar pot spune că înțeleg prin ce trece amiralul.

*

Secundul meu a îndeplinit cu succes încă o misiune extrem de riscantă. Echipajul navei Nisos a fost recuperat în totalitate. Din păcate nava în sine, perla flotei, a fost pierdută în totalitate, lichefiată de steaua în jurul căreia se învârtea. Două nave ne-au răpit stelele azi. Cele mai importante nave ale întregii Federații. Aș putea spune că stele sunt în spațiu exact cum sunt algele pe Dunăre. Apar de nicăieri, nu știe nimeni ce vor și ce sunt în stare să facă și aduc pierzanie dacă te culci pe o ureche. Amiralul Clinton a fost sedat și este tratat de hernie testiculară extremă. Cu toții sperăm că atunci când se va trezi va fi raționalul amiral Clinton pe care îl știm și îndrăgim cu toții. Poate chiar vom apuca să jucăm un șah de-ăla cu patru table una peste alta, cum joacă toți oamenii deștepți în spațiu.

*

Amiralul Clinton s-a trezit și e în continuare paranoic și ostil. Vrea ca tot incidentul să fie judecat cap-coadă de un tribunal militar. Spune că motoarele navei Nisos au fost special sabotate cu o combinație de alcool etilic, metilic și particule organice neidentificabile care au dat peste cap toți senzorii de diagnostic ai reactorului. Și-a downloadat în mână cercetările parțiale asupra substanței și insistă să folosească echipamentul de pe Întreprinderea să termine identificarea acesteia. Am ordonat să fie sedat ușor în continuare și să nu fie lăsat să își părăsească camera. Este o zi sensibilă pentru federație și avem nevoie de liniște și împăcare cu dramatismul faptei, nu de supoziții și investigații.

*

Ne îndreptăm cu warp 4.5 spre baza stelară 515 unde ne vom întâlni în trei zile cu transportorul Phobos care va prelua tot personalul salvat de pe fregata Nisos. Cu toții sperăm ca până atunci amiralul să se calmeze pentru că genul lui de gândire nu face bine la nimeni. Trebuie să ne concentrăm pe faptul că Întreprinderea a salvat cu succes întreg echipajul navei Nisos. Să vedem partea bună a lucrurilor. Măcar atât, dacă atât s-a putut. L-am pus pe cuviosul Macarie să facă consiliere religioasă post traumatică cu el în ritm intens.